Naar boven
Slapen
Slapen

Slapen

(541 artikelen)
Kies een categorie

Slaapmat kopen 

Of je nu in de binnen-of buitenlucht slaapt, een goede slaapmat geeft je warmte en comfort. Je ligt niet alleen prettig, ook beschermd een kwalitatieve slaapmat je tegen optrekkende kou vanuit de grond.  

Slaapmatten zijn te verdelen in vier typen:  

Zelfopblaasbare matten  
Deze matten zijn licht van gewicht en compact, comfortabel en hebben een hoog isolerend vermogen.  

Comfort matten  
Deze matten zijn met één doel ontworpen en dat is comfort. Deze matten zijn qua comfort vergelijkbaar met je matras thuis, ook zijn ze verkrijgbaar in tweepersoons uitvoeringen. De vulling van de mat bestaat vaak uit een mix van lucht en schuim waardoor het matras goed aanpast aan het lichaam. Ze vullen zichzelf tot ongeveer 70% op maar hebben voor de overige 30% procent hulp nodig van extra lucht om volledig opgeblazen te worden. 

Schuimrubberen matten  
Dit zijn lichtgewicht matten, ze zijn duurzaam en isoleren goed. Ze zijn echter minder geschikt voor trektochten door hun volume en beperkte ligcomfort.  

Klassieke luchtbedden 
Deze luchtbedden zijn zwaar van gewicht, niet gemakkelijk mee te nemen en hebben een laag isolerend vermogen. Daarnaast zijn ze kwetsbaarder en hebben een groter risico op een lek (er zijn nu ook sterkere modellen beschikbaar). Groot voordeel aan de klassieke luchtbedden is het ligcomfort en de relatief lage prijs.  

Lichtgewicht/technische luchtbedden  
Deze luchtbedden zijn licht van gewicht, compact, hebben een hoge isolatiewaarde en zijn minder kwetsbaar dan de klassieke luchtbedden. Ze zijn erg comfortabel gezien de pakmaat (de wijze waarop de mat meegaat op vakantie) en het gewicht. Zijn pakmaat en gewicht van groot belang? Dan zijn deze matten een must.  

Isolatiewaarde slaapmat 
De isolatiewaarde (R-waarde) van een slaapmat is de eerste belangrijke afweging in het kiezen van het juiste matje. Je kunt hierbij het beste uitgaan van de gemiddelde temperatuur waarin je verwacht te gaan slapen. Daarbij zoek je de juiste slaapmat die past bij de gestelde R-waarde. Hoe hoger de R-waarde, hoe warmer de mat.  

Isolatiewaarden per seizoen 

R1-R2 = zomer, temperatuur rond of boven de 10 graden Celsius.  

R2-R3 = lente en herfst, temperatuur tussen de 0 en de 10 graden Celsius.  

R3-R5 = winter, temperatuur is lager dan 0 graden Celsius.  

Kijk naast de isolatiewaarde ook naar het gewicht, het comfort en de duurzaamheid van de slaapmat. Tenslotte is niet elke slaapmat geschikt om mee te nemen op trektochten, gezien de compactheid.  

Slaapzakkenkopen 

Slaapzakken zijn er in verschillende modellen en materialen met elk hun voor- en nadelen. Wederom is bij het maken van de keuze leidend hoe je van plan bent om je nieuwe slaapzak te gaan gebruiken. Wij hebben alvast de belangrijkste verschillen voor je onder elkaar gezet, zodat jij ’s nachts slaapt als een roos.   

Er zijn twee modellen te onderscheiden: het zogenaamde mummiemodel en de dekenslaapzak:  

De mummie is nauwsluitende slaapzak om het lichaam en heeft een capuchon voor extra warmte. Daarom is dit model geschikt voor koudere weersomstandigheden. Mummieslaapzakken zijn ideaal voor de reiziger waar gewicht en pakmaat van groot belang zijn. Nadeel van dit model is dat je minder bewegingsruimte hebt, wat vooral lastig kan zijn voor onrustige slapers.   

De dekenslaapzak biedt in tegenstelling tot de mummie meer bewegingsvrijheid. Het logische nadeel hiervan is dat je bij dit model inlevert op de warmte van de slaapzak. Dit komt omdat lucht in deze slaapzak ‘vrijer kan bewegen’, waardoor de warmte minder goed wordt vastgehouden.  

Heb je eenmaal de keuze gemaakt voor het model, rest de keuze voor het materiaal, de belangrijkste indicatie voor de warmte van de slaapzak. Er zijn slaapzakken die een vulling hebben van dons en slaapzakken die een vulling hebben van een synthetisch materiaal.  

Een donzen slaapzak is compact mee te nemen, licht van gewicht en houdt het lichaam warm in een brede temperatuurrange. Dit betekent dat een dergelijke slaapzak geschikt is voor omstandigheden met lage temperaturen. Wanneer het buiten echter warm en vochtig is, is een donzen slaapzak niet de beste keuze omdat dons vocht niet goed reguleert.  

Wanneer het warm en vochtig weer is, kun je echter beter kiezen voor een synthetische slaapzak dan voor een donzen variant. Synthetisch materiaal is zo vervaardigd dat het beter in staat is vocht op te nemen dan een donzen slaapzak. Een slaapzak met synthetische vulling is wel weer zwaarder van gewicht dan een donzen slaapzak en is minder geschikt voor lage temperaturen. 

Voor elke slaapzak geldt in de regel: hoe dikker de slaapzak, hoe warmer. Het is belangrijk om de slaapzak regelmatig te wassen. Door transpiratie trekken er namelijk zouten in de vulling, waardoor het vochtregulerend vermogen kan verminderen en de slaapzak kouder zal aanvoelen.  

 

“Advies nodig voor een bepaald product? Of kom je gewoon even buurten? Bij Soellaart zijn we er voor je”
 
 
 
 
Conny - Outdoor & Wintersport specialist Soellaart